Vælg en side

Ligesom smart watches, smarturer eller de kloge urer, så har vi nu også smart shoes, smartsko eller de kloge sko. Digitaliseringens muligheder udvikler selv de mest analoge ting i disse tider.

Fra måling af atletisk præstation til sporing af kondition og evaluering af sundhedsmæssige målinger, smart shoes er her for at give personlig feedback til brugerne. Der arbejdes på at konstruere traditionelle sko med integreret teknologi for at øge komfort, komfort og godt helbred. Smartsko har indlægssåler, der kan fungere som et Bluetooth-tilsluttet tilbehør og kan linke aktivitet eller position til en smartphone-app. De kan fungere som en højteknologisk hjerne. I denne artikel behandler vi den aktuelle status, udfordringer og fremtid inden for smart skyteknologi.

Måske der kommer et par badesko til svømmehal med smarte funktioner inden længe

De vigtigste aktører på smart shoes markedet:

Mens markedet stadig er i sin spæde periode, har det ikke stoppet mange skoselskaber i at frigive deres egne smart shoes med intelligente trackere. Nogle nøgleaktører på markedet er nævnt i det følgende.

Nike

Et af verdens største skoselskaber, Nike, lancerede innovative selv snørende HyperAdapt 1.0-sko. Skoene har tryksensorer i sålerne, der fornemmer, hvornår man skal sætte foden inde og udløser en algoritme, der tillader en automatisk snøring. Med integrerede LED’er kan skoene advare en bruger om lavt batteri eller en tæt pasform. Desuden behøver disse sko ikke opladning hver dag, og opladningen kan vare op til to uger.

Under Armour

HOVR Phantom og HOVR Sonic sko, der blev frigivet i februar 2018 af Under Armour, har indbyggede sensorer til at registrere et antal målinger, der er vigtige for løbere. Disse inkluderer tempo, afstand, trin, skridt og kadence. Disse chipbelastede sko kan let synkroniseres med appen “Map My Run”, og er kompatible med iOS- og Android-telefoner. Brugerne kan opleve minimal tyngdekraft og en stor energikørsel med skoens fremragende dæmpningsegenskaber og komfort.

Digitsole

Smart shoes fra Digitsole har en bred vifte af anvendelser og er egnet til alle. Disse interaktive smarte sko giver personlig feedback til analyse af sundhed, træthed, kropsholdning, trin og kalorier. Disse smart shoes skaber præcise data til forbedring af helbredet og forebyggelse af kvæstelser. Det er let tilsluttet en Bluetooth 4.0-enhed og giver personlig coaching i realtid via en smartphone-app. Det lette næste gen-sko-design kan prale af automatisk snøring og temperaturregulering.

Xiaomi

Xiaomi, en anden stor aktør på markedet, har udviklet chipbelastede MiJia-smarte sko. Disse smart shoes er nemme at tilslutte til Xiaomis MiFit-app for at registrere hastighed, afstand, kalorier, sovetimer og endda vægt. Ved blot at ryste skoene kan man forbinde og synkronisere dataene med appen. Desuden har disse sportslige udseende sko en lang batterilevetid.

Altra Torin IQ

Disse sko har barberkniv-tynde, lette sensorer og sendere til at give data for hver fod individuelt. Derudover giver de live coaching-feedback, herunder slagfrekvens, landingszone, afstand, tempo, kontakttid og kadence. Coachingen kan gøres hørbar afhængigt af løbernes præference. Altra IQ-sko kommunikerer direkte til virksomhedens iFit-app på smartphones. App-skærmindstillinger kan let tilpasses med feedback, der videresendes i realtid.

Hvad tænker du om det? Hos Designing Human Technologies er vi lidt måløse af begejstring.

Hvad er de forskellige teknologier, der bruges i smarte sko?

flotte og smarte sko i læderlook som ikke er badesko

Smart shoes kræver et pålideligt system til dataindsamling, dataoverførsel, opbevaring og dataanalyse. En lang række sensorer bruges til at skaffe data til smarte sko:

  • Inertialmagnetiske måleenheder, der består af et accelerometer, et gyroskop og et magnetometer, bruges til ganganalyse.
  • Satellitnavigationssystemer som GPS, GLONASS og GALILEO bruges til at give information til realtidsplacering.
  • Tryksensorer bruges til at give information om fordelingen af ​​kropsvægt midtgang.
  • Miljøsensorer, herunder atmosfærisk tryk, lys og lydsensorer, bruges til at indsamle data fra højde-afhængige aktiviteter og det omgivende miljø.
  • Intern status sensorer bruges til at give information om batteri og hukommelseskapacitet.

Udover sensoroptagelse har dataindsamlingssystemer ofte skybaserede transmissionsevner. Raw sensor data behandles for at få relevant information ved hjælp af filtre, drift korrektion eller gradient nedstigningsbaserede algoritmer. Dataene er segmenteret ved hjælp af sekventielle modelbaserede tilgange, skabelonbaserede tilgange, multidimensionel efterfølgelse, samt dynamisk tidsforvridende tilgang. Gang- eller aktivitetsmønstre kan udvindes og analyseres for personlig feedback, visualisering og forskellige sundhedsapplikationer.

Som sagt kunne det være spændende og interessant, hvis der bliver lavet smarte neopren badesko med smart teknologi.

Smartsko med en ædel sag

Bortset fra de ovennævnte smart shoes til evaluering og forøgelse af menneskelig fysisk performance, har andre smarte skofirmaer, herunder Zhor Tech, skabt sko designet til bygningsarbejdere. Disse sko har en indersål, der kan tælle trin, opdage træthed og evaluere holdning. Indlægssåler kan opdage og advare en manager eller en vejleder i tilfælde af et slip eller et uheld. Lechal fodtøj designet af Ducere Technologies er til synshandicappede og er potentielt også relevant for blinde. Det interaktive haptisk-baserede navigationssystem i skoerne registrerer vibration i fødderne og leder dem til deres destination. Hvis bæreren skal dreje til venstre, registreres vibrationen i venstre fod, og omvendt. Brugerne kan nemt synkronisere skoene til Lechal-appen via Bluetooth for at få vejledning til deres destination.

Hos Designing Human Technologies er vi måbende overfor tanken, hvorvidt det bliver muligt at gå på vandet med denne teknologiske udvikling.

Udfordringer og smart sko’s fremtid

flotte og smarte sko som ikke er badesko

Så på trods af alle disse innovationer, hvorfor bruges smartsko ikke  i vid udstrækning? Skoselskaber har brug for enorme investeringer og teknisk know-how for at lave disse smarte sko. Det kræver ekspertise, innovativ teknik og en masse ressourcer. Så er der nogle sociale forhindringer også. Mange forbrugere ser endnu ikke de smarte sko som en del af deres liv. Men når teknologien skrider frem, kan disse problemer løses.

En erhvervsrapport antyder, at markedet for smarte sko vil fortsætte med at vokse støt gennem 2022 til i de næste fire år. Virksomheder som Adidas og Salomon er allerede i gang med at teste deres sko, der kan tilpasses med fodbiomekanik. I samarbejde med Puma udvikler MIT Design Lab biologisk aktive smarte sko, der er i stand til at føle, hvordan vi har det, som derfor kan tilpasse sig brugeren.

Apple designer smartsko, der kan forhindre skader på fødderne og hjælpe brugerne med at undgå en skade. Flere virksomheder som Sensoria, Garmin, Vivobarefoot, E-Traces, E-vone og andre skaber fremtiden for atletisk slid med deres innovationer. Tiden med smarte sko er lige begyndt.

Lad os slå koldt vand i blodet og vente, og se hvad det næste par smarte sko bliver for nogle. Tak fordi du læser med hos Designing Human Technologies