Oplev verden under vandet med virtual reality teknologi.
Koralrev
Virtual reality teknologi kan bruges godt i mange henseender til oplevelser. Koralrevet har mange vidundere – David Attenborough’s Great Barrier Reef udforsker verdens mest kendte koralmiljø på østkysten af Australien og er en interaktiv rejse rundt om denne ”smukke, men truede verden”. Vi er dækket detaljeret ind i nogle af de 1.500 fiskearter og 600 koraltyper, der lever på det 133.000 kvadratmeter lange rev. Det er en fortælling af historien om et af Jordens mest biodiverse økosystemer og skaderne, der er påført af klimaændringer. Gennem interaktive tidsrejser, videoer, vejrkort og et specielt værktøj, møder vi mange interessante aspekter ved koralrevets vidundere i VR. Som en del af Netflix-dokumentaren Chasing Coral, der undersøger koralblegning overalt i verden, har Ocean Agency skabt en række 360 graders billeder på Google Earth. Udover det er der mange muligheder for at opleve verden under vandet gennem VR teknologi.
Svøm med delfiner via VR
Svøm med vilde delfiner i en 360-graders VR video af Dolphin Swim Club, der er skabt som et slags grusomhedsfrit alternativ til såkaldte delfinassisterede terapier med delfiner i fangenskab. Forskningsorganisationen har også udviklet vandtætte Underwater virtual reality briller. Det giver svømmere mulighed for at opleve virtuelle vilde delfiner og tilhørende terapeutiske effekter. På Bahamas opfordrer Dolphin-projektet seerne til at tage løftet under sin 360-graders video for ikke at købe billetter til shows, der bruger delfiner i fangenskab. Og BBC Earth’s Our Blue Planet VR-videoserie inkluderer en fordybende virtual reality-oplevelse af flaske-delfiner og oceaniske manta-stråler. En marinbiolog fortæller i oplevelsen i en scene, der foregår ude for Mexicos kyst, nær San Benedicto-øen. Selvom den er filmet til 3D, er det værd at se på, selv uden VR-headset. Oplevelsen kan være en inspiration til at lave flere af samme type i forhold til dyrerettigheder, samt mindskning af CO2 forbrug ved at rejse langt for at møde delfinerne.
Udforsk gamle skibsvrag med virtual reality briller
At udforske skibsvrag kræver normalt en dykkerkvalifikation. Det kommer vi udenom via VR. Disse interaktive virtuelle ture fører seerne til undervandssteder uden nogen fare. Der er adskillige 360-graders videoer med efterforskning omkring New Zealand, herunder HMNZS Canterbury, et fregatkrigsskib, der er sunket for at give et kunstigt rev og dykkevrag i 2007; og MS Mikhail Lermontov, en Oceanliner. Sidstnævntes centraltrappe og styrbordindgang kollapsede efter et jordskælv i 2016, så denne video er nu den eneste måde at opleve dette på. En anden 360-graders videotur med voiceover-fortælling udforsker vraget af SS Thistlegorm, et væbnet handelsskib, der blev bombet i oktober 1941 nær Ras Muhammad i det smukke Røde Hav, og er nu et velkendt dykkersted.
Havskildpadder og virtual reality
Der er noget magisk ved havskildpadder – de kan holde vejret under vandet i op til syv timer, og blive omkring 100 år gamle, og deres yndlingsmåltid er vandmænd med havgræs. National Geographic skød denne 360-graders video i Buck Island Reef i de amerikanske Jomfruøer, en af de første beskyttede marinemonumenter i USA, der blev oprettet i 1961. Den inkluderer et sjældent glimt af bittesmå klekkerier, når de går fra reden til havet om natten. Tilsvarende fanger disse 360-graders optagelser fra BBC reden på en øde-strand i Caribien. En Airpano-video fanger en større voksen havskildpadde ud for Cubas stort set ubeboede Jardines de la Reina øhav i Caribien. Næsten alle arter af skildpadder er nu truet og står over for en voksende og sværere kamp mod en række trusler – fra forkert plastik til mad til krybskytteri og lysforurening på stranden. Initiativet her kan hjælpe med at forstå vigtigheden af at beskytte dyrene og økosystemerne.