Vælg en side

Savner du farver, når du dykker derned, hvor lyset begynder at forsvinde, eller vil du til at dykke på nogle af de flotte natdyk, vi har herhjemme?

Hvor tit har du ikke måtte afbryde et natdyk, eller måtte planlægge et kort natdyk, fordi din lygte ikke kan lyse lang tid nok? Du har måske prøvet, at din makker har set alt det spændende på natdykket, fordi han hans lygte kunne lyse ordentligt op. Det kan også være, du har prøvet at være på vragdyk, hvor du næsten ikke har lagt mærke til, at du havde en lygte med, fordi der ikke var nok power på. Har du prøvet at købe en dyr lygte med genopladelige batterier, og har med tiden opdaget at den kan lyse kortere og kortere tid på en opladning?

Det er ikke sikkert, at du har prøvet alt det ovenstående, men du har nok prøvet en eller flere af tingene. Der findes én lygte, som giver dig løsningen på mange af de problemer, du kan støde på, når du skal bruge lys under vandet. MB-Sub.

MB-Subs lygter spænder vidt, fra små handy lygter, til store lygter med separat batteripakke på flaskerne, og alt hvad der måtte være der imellem.

Alle MB-Subs lygter leveres med automatlader. Det gør, at du ikke kan overlade batteriet. Ved en almindelig lader, vil du, hvis du glemmer at slukke for laderen, når batteriet er fuldt opladet, kunne nedsætte batterikapaciteten, og i værste tilfælde ødelægge batteriet. Det kan du ikke gøre med MB-Subs automatlader. Den registrerer, når dit batteri er på fuld power, og giver dig så signal om det med en lys diode, samtidig med at den stopper med at lade. Dette gør, at du får en lygte, der beholder sin lange brændetid gennem lang tid. Selvom du skulle glemme batteriet i laderen et par gange, vil det stadigvæk bevarer sin kapacitet, og din lygte vil beholde sin lange brændetid.

Kig også på anvendeligt smart teknologi inden for fodtøj.

MB Sub er teknologiske lygter

Nogle af MB-Subs lygter (Joystick hE og Fun Light hE) fås med de helt specielle Nikkel-Metal-Hydrid (NiHd) batterier. Dette er batterier med nogle helt specielle egenskaber. De har næsten dobbelt så stor kapacitet som almindelige NikkelCadmium(NiCD) batterier, hvilket gør at du kan få en lille handy lygte med kraftigt lys og lang brændetid, uden at skulle slæbe flere kilo batterier med ned. Dykkerudstyret vejer nok i forvejen, så hvorfor gøre det tungere end højest nødvendigt. NiHd batterier har også den fordel, at man kan ”sjat-lade” på dem uden at ødelægge kapaciteten. Ved almindelige NiCD batterier skal man aflade batterierne, før man begynder at lade på dem, ellers vil man med tiden miste en del af batteriets kapacitet. Man kalder det populært ”memory effekten”. NiHd batterierne kan du altid sætte i laderen for at få batteriet toppet op, uden at det går ud over kapaciteten. Der er ingen memory-effekt, og derfor kan du hele tiden have maksimal power med ned. Du sparer en masse tid på at lade og aflade – tid som du nu kan bruge på oplevelser under vandet.

I Funlight fra MB-Sub har du mulighed for at skifte parabolens spredning og lysstyrke i et snuptag. Paraboler med enhver spredning og lysstyrke fås ved de fleste større elektrikere, isenkræmmere, belysnings butikker og selvfølgelig i Dykkercentret. Du skal bare skrue låget af lygten og sætte en anden parabol i. Dette gør, at du med den samme lygte både har mulighed for en lygte med stor spredning til dykning, hvor der er god sigt, og ikke så mange partikler i vandet. Er der mindre god sigt og mange partikler i vandet, skifter du bare til din parabol med koncentreret lysstråle, for at få mindst mulig reflektion, og dermed bedst lys. På den måde vil du altid have optimalt lys.

De fleste af MB-Subs lygter er med en DIMM kontakt. Det betyder på dansk, at du kan regulere lysstyrken. Du kan regulere lysstyrken til at være 40%, 70%, eller 130%. Dette er igen med til at gøre, at du med én lygte, har lys til langt de fleste forhold. Du kan bare justere styrken til lige netop de aktuelle forhold i vandet. På den måde kan du have 130% lysstyrke på bunden, hvor der er mindst lys, og ’dimme’ lysstyrken ned på 70 eller 40%, når du er på vej ned og op. På den måde vil du også have længere brændetid (=dyktid) på lygten, da den selvfølgelig ikke bruger så meget batteri når du kører på 40%, som når du kører på 130%.

Magnetkontakt teknologi

Alle lygter fra MB-Sub er forsynet med magnetkontakt for at få færrest muligt gennemføringer i lygten. I MB-Subs lygter er der kun gennemføring der, hvor man sætter pærer i, eller skifter parabol, altså kun én gennemføring pr. lygte. Dette mindsker risikoen betydeligt for lækage, for der er kun et sted, hvor du skal koncentrere dig om at holde o-ringene rene for sand og ligende. Desuden giver det også en mere stabil konstruktion. Begge ting er medvirkende til, at du får en lygte, der er meget nem at vedligeholde, og som holder resten af livet, hvis du plejer den ordentligt.

Parabolerene i lygterne fra MB-Sub er de specielle Cold Light Mirror. De reflekterer det meste af deres varme fremad. Du kan derfor bruge lygterne ubegrænset over vandet, uden at lygten tager skade af det. Så nu har du også lys, når du står og klæder om ved et natdyk, eller når du lige skal se efter, om du fået alting med fra natdykstedet. Slut med at træde i vandpytter og glemme sin kniv eller snorkel.

Nogle af lygterne fra MB-Sub er født med tank-anlæg. Det vil sige, at du bærer batterierne på ryggen ved siden af din flaske. Andre har den ekstra finesse, at du kan udbygge den med et tank-anlæg (FUN Light hE). Det giver dig mere bevægelsesfrihed og komfort i vandet, da du kun skal have et lille lyshoved i hænderne med en ledning om til batterierne på ryggen. Specielt hvis du har brug for meget kraftigt lys i meget lang tid, er det en stor fordel at kunne lægge vægten af batterierne om på ryggen. Men også for dig, som bare vil have det nemt, behageligt og sikkert, vil en FUN Light hEmed tank-anlæg, gøre sit til at opfylde dette. Du skal slet ikke tænke på lygten i hånden, lyshovedet kan nemlig sættes fast på oversiden af hånden med den medfølgende velcro strop, og du vil derfor stadig have begge hænder fri. Nemmere kan det ikke blive at få lys på under vandet.

Alle lygterne er konstrueret for at skulle kunne holde til at blive brugt. Lygte husene er konstrueret i aluminium, for at få styrken fra metal, og stadig beholde en lav vægt. Alle lygterne er trykprøvet til 200 m, og kommer med 2 års garanti. Man kan for at beskytte lygten og ikke få ridser i lakken få et neopren hylster til lygten, så vil den holde sig som ny i mange år. Der er mulighed for at købe ekstra pærer, paraboler, o-ringe, batteri pakker o.s.v. Således vil du altid kunne få reservedele til din lygte, eller hvis du skal på det store togt, have en ekstra batteri pakke med , så du kan springe en opladning over.

Kig ind i Dykkercentret, og hør hvad de anbefaler i forhold til lygter.

Tak fordi du læser med hos Designing Human Technologies.